A Rókales Alapítványról

Történetünk

A Rókales Alapítványt Kurunczi Norbert elhivatottsága és a rókák iránti szeretete ihlette. A Rókales Alapítvány 2022. júliusától működik, Balatonőszödön. Az itt dolgozók, önkéntesek egyedülálló módon, nagy területen, harmóniában a természettel segítik és rehabilitálják a sérült, beteg, meglőtt, kotorékmentett egyedeket. A mentett rókákat nem szoktatjuk magunkhoz, tiszteletben tartjuk, hogy vadállatok.

Az alapító tagok egyike Kurunczi Norbert, akinél 14 évvel ezelőtt kezdődött az állatok szeretete, kóbor cicakolóniákat kezdett el etetni, saját költségen. Az egyik ilyen kolóniához egy rókalány csatlakozott, a rókák megfigyelése, támogatása ettől a dátumtól, és a Lady nevű rókalánytól indult. Olyan mértékű bizalmat szavazott ez a vörös négylábú, hogy a kotorékból kihozta a kisrókákat, és engedte, hogy játsszon Norbert Velük.

Ezek után több rókát az otthonában rehabilitált, támogatott, Dióka, Foxy és Luca is osztozott az otthonában. 

Szervezetünk több social media platformon jelen van, Instagramon, TikTokon, Facebookon jelentős követőbázissal rendelkezünk. Norbert napi szinten oszt meg tartalmat a rókákkal kapcsolatban, a mentések mellett fontosnak tartva az emberek edukálását és az előítéletek eloszlatását, hogy az emberek megláthassák: ember és róka élhet együtt békében.

Küldetésünk

Az Alapítványt a rókák szeretetre hívta életre, mely legtöbbször a rókák segítésében nyilvánul meg.

Elsődleges célunk, hogy sérült, beteg állatoknak segítsünk, ebben kérnek az Alapítványtól a legtöbben segítséget, a kölykök mentése mellett.
Minden esetben a legfontosabb, hogy minél hamarabb egészségesek legyenek és visszakerülhessenek természetes élőhelyükre, ahol szabadon élhetnek.

Másik fontos célunk, hogy az embereket edukáljuk a rókákkal kapcsolatban.
Több előítélet és fals információ él velük kapcsolatban a köztudatban, veszettséggel, életmódjukkal kapcsolatban. Sokan haszontalan és kártékony állatoknak tartják őket, holott a természetben igenis megvan a helyük és mivel étrendjük legnagyobb részét rágcsálók teszik ki, az emberek számára is hasznos munkát végeznek. Erről és hasonló témákról rendszeresen teszünk közzé tartalmat közösségi média felületeinken.

Hosszútávú céljaink közt szerepel, hogy elérjük, a rókákat bizonyos időszakokban és helyzetekben illesse meg védelem. Szeretnénk elérni, hogy a rókák vadászata legyen tiltva a szaporodás, utódnevelés időszaka alatt. Továbbá szeretnénk az illetékes szerveknél elérni, hogy a kotorékozást, mint vadászmódszert betiltsák. Úgy véljük, ez a gyakorlat a jelen pillanatban is hatályban lévő állatvédelmi törvény által meghatározott irányelvekkel nem összeegyeztethető.

Segíteni szeretnél?

Ahogy sok más állatmentő szervezet, mi is szívesen vesszük önkéntesek segítségét. Miben segíthetsz?

1) Rókamentés, befogás:
  Ha erre jelentkeznél, jellemzően lakhelyed környékén, sérült, segítségre szoruló rókák szállításában,
  befogásában, orvosi vizsgálatra való szállításában tudnál segíteni

2) Szállítás
  Rókák, adományok szállítása szükség esetén

3) Segítség a menhelyen
  A menhelyen jellemzően mindig sok a munka, kisebbek és nagyobbak.        Takarításban, kisebb-nagyobb javítási munkákban, környezet                          rendezésében tudsz időszakosan segíteni.

4) Alkalmi, egyéb segítség
  Alkalmanként szükségünk lehet egyéb, akár szakmai segítségre, amiről        jellemzően közzéteszünk aktuálisan bejegyzést


Jelentkezni az alábbi kérdőív kitöltésével tudsz.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miben szeretnél segíteni?
Település, vármegye