Tudj meg többet a rókákról

Ezen az oldalon összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről csodás fajról. Itt többet megtudhatsz megjelenésükről és életmódjukról, veszettségről és más betegségeikről, valamint a városokban való megjelenésükről.

Megjelenésük és életmódjuk

Rókák a világ legkülönfélébb tájain élnek, hazánkban a vörös rókával (Vulpes vulpes) találkozhatunk.

Nevét szép, vörös bundájáról kapta, mely hasi részén fehér, végtagjain és fülein sötét, fekete színű.
Testsúlya 5-8kg körül jellemző, hossza 130-140 cm is lehet. 

Étrendjét leginkább rágcsálók, kistestű emlősök teszik ki, de halat, madarakat is elejt. A kölykök nevelésének időszakában sokkal bátrabbak, többször megjelennek baromfiudvarok környékén, emberlakta környékeken. Ezen kívül előszeretettel fogyasztanak gyümölcsöt is, a szőlő igazán kedvelt csemegéjük.

Lakóhelye a kotorék, melyet nem ritkán nem a róka ás ki, hanem régebben lakott, borzlakot választ és abba költözik be. Legtöbb időt a koslatás, párzás és utódnevelés ideje alatt tölt a kotorékban.

A párkeresés, „koslatás” év elején történik, majd a rókapár együtt marad és együtt nevelik a kicsiket. A nőstény 9 heti vemhesség után hozza világra a nagyjából 4-8 kölyköt számláló almot. A kölyköknek nagyjából két hét után nyílik ki a szemük, ezután sokkal aktívabbak, már ki is merészkednek a kotorékból. Ebben az időszakban az anya a legtöbb idő a kicsikkel tölti, őket a kan látja el élelemmel. Az anya folyamatosan tanítja vadászni a kölyköket, nagyobb korukban már együtt vadásznak. Késő ősszel válnak le teljesen anyjukról és saját területet, párt kezdenek keresni maguknak.

Sokaknak a rókákkal kapcsolatban Vuk mellett a veszettség az első dolog, mely eszükbe jut. Magyarországon a betegség fő fenntartói közé tartozik, viszont a hazánkban nagyon sikeres vakcinázási programnak köszönhetően a beteg állat nagyon ritka.

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a rókák egyre közelebb kerülnek az emberekhez, urbanizólódnak. Intelligens, alkalmazkodó állatok révén felmérték, hogy emberek közelében könnyen találnak maguknak táplálékot, így a róka városokban, ember lakta településeken egyre gyakoribb vendég.
Továbbá az utóbbi évek tapasztalata, megfigyelése az is, hogy nagyon hatékonyak a rágcsálóirtásban, mezőgazdasági területen nagy segítséget jelentenek a kártevők kordában tartásában is.

Veszettség és betegségek

Rókákkal kapcsolatban legtöbbeknek a veszettség jut eszébe.

A veszettség heveny, agy- és gerincvelőgyulladással járó, vírusos betegség, amely elsősorban a veszett állat harapásával, marásával terjed, és általában halálos kimenetelű, valamennyi melegvérű állatot megbetegíthet. Ezek miatt nem egy elhanyagolandó betegségről van szó, melynek fontosságára a hatóságok is felfigyeltek, elsősorban a rókákkal kapcsolatban, mivel ők a vadállományban jelentkező veszettség fő fenntartói Magyarországon.
Tünetei rókáknál vadállatoknál jellemzően izgatottság, agresszív viselkedés, ehetetlen dolgokat, például földet eszik, elkóborol.  Később réveteg tekintet, kancsalság, állkapocs- lógás figyelhető meg, a nyelési nehézség miatt az állat  nyálzik és nem képes inni, majd görcsök és bénulásos tünetek alakulnak ki. Ezek elég feltűnő tünetek, így önmagában róka megjelenése emberlakta területeken nem jelenti azt, hogy az állat veszett.
A hatékony vakcinázási programnak köszönhetően hazánkban a veszettség szinte teljesen eltűnt. Előtte nagyon elterjedt volt a vadállományban, valószínűleg azokból az időkből maradt vissza a mai napig élő félelem és előítélet a rókákkal kapcsolatban.
További információt és aktualitásokat a NÉBIH oldalán találtok.

https://www.veszettsegmentesites.hu/

https://portal.nebih.gov.hu/veszettseg

Egy másik „látványos” betegség, amely rókáknál jelentkezik, a rühesség.
A betegséget rühatka okozza, a nőstények befúrják magukat a gazdatest bőrébe, tojásokat raknak, majd az abból kikelt fiatal rühatkák a gazdaállat hámsejtjeivel táplálkoznak. Fertőződéshez direkt kontaktra van szükség.
Megjelenése hasonlóan néz ki, mint a kutyáknál, a bőrön megvastagodott, hegszerű elváltozás látható, sokszor szőrhullással párosulva, súlyos fertőzés komolyan legyengítheti az állatot, viszont szakszerű kezeléssel időben gyógyítható.

A galandférgességről is érdemes szót ejteni, ami az első két betegségtől eltérően nem ilyen feltűnő.
A galandférgek kifejlett, ivarérett alakjai a gazda fajban leggyakrabban a vékonybélben, ritkábban vastagbélben élősködnek. Lárváik a köztigazdában szövetekben vagy testüregekben fordulnak elő, a betegség a belső szervekben okoz problémát. Betegséget elkapni a fertőzött állat által ürített lárvák elfogyasztásával, bizonyos növényevők nyers vagy nem kellően hőkezelt húsának elfogyasztásával lehet elsősorban, legfontosabb védezés az alapvető higiéniai szabályok betartása és ismeretlen állatokkal való kontaktus kerülése.
(Forrás: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/2970b318-2970b318-vadeszsegtan_jegyzet.pdf)

Egyéb, házikendvenceinknél is megjelenő betegségek is megjelenthetnek rókáknál, mint kullancs, bolha, stb.

Ezek miatt semmiképp sem javasoljuk, hogy rókát – ahogy más vadon élő állatot sem- javasolt puszta kézzel megfogni, megpróbálni simogatni.
Ha beteg állatot láttok, mindenképp kérjetek hozzáértő segítséget!

Rókák a városban

Sokan küldenek nekünk üzenetet, képet, esetleg videót városban megjelenő rókáról.

Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy a rókák egyre többször merészkednek városba, urbanizálódnak.
Egy részről azért, mert életterük egyre csökken, ezért élelemszerzés vagy menedékkeresés érdekében kénytelenek egyre közelebb menni és közelebb élni az emberlakta településekhez.
Más részről a rókák intelligensek és alkalmazkodók, ennek következtében rájöttek, hogy az emberek környékén könnyen találnak élelmet, rágcsálók vagy szerves hulladék formájában.
Sokszor csak az élelem reményében keverednek sűrűbben lakott településekre, gyakran egy idő után elmennek más helyre élelmet keresni, de lehetnek gyakori vendégek is.
Többen etetnek is rókákat, ők is ugyanúgy megszokják a rendszeres etetést, mint a macskák vagy kutyák.

Fontos, hogy ezek az állatok NEM veszettség miatt közelednek az emberhez. Magyarországon bevett gyakorlat a rókák veszettség elleni vakcinázása, így hazánkban a vadállományban is meglehetősen ritkán megjelenő betegségről van szó. Mindemellett továbbra is vadállatokról van szó, nem lesznek kezesek, ne próbálja őket senki simogatni, megfogni.

A NÉBIH oldalán is tudtok tájékozódni a témában, általános tudnivalókról és aktualitásokról.

https://www.veszettsegmentesites.hu/mit-tegyek-ha-rokat-lattam-a-lakokornyezetemben

Tanácsok baromfitartóknak

Habár nem ez a fő táplálékuk, sokszor megjennek a rókák baromfiudvarok környékén. Sokan kérnek tippet, segítséget, hogyan lehetne őket távol tartani az udvaroktól.
Igyekeztünk ezért több tanácsot összegyűjteni segítségképp.

Első helyen a kerítés szerepel. Ahogy a macskák, úgy a rókák is meglepően kis réseken átférnek, így nagyon fontos, hogy a kerítés megfelelő állapotban legyen. A kerítést meg lehet erősíteni alul például sűrűbb térháló használatával is, hogy ne tudjanak aláásni a rókák. Érdemes gyakrabban átnézni a kerítést, ha esetleg sérülést találnánk rajta, mihamarabb kijavítni.

 

Sokszor a baromfik tápja miatt jelennek meg rágcsálók az udvarban és erre jönnek először a rókák. A rágcsálók távoltartására is figyelni kell ilyenkor, melyek amúgy is hordozhatnak betegséget, okozhatnak egyéb kárt is.

 

Ha nincs saját kutya, szoktuk javasolni, hogy esetleg ismerős kutyáját, főleg kan kutyát jó körbevinni a kerten, azok szeretnek jelölni és a kutyaszag miatt nem szívesen jön vissza a róka.

 

Érdemes lehet még ételt kihelyezni a rókáknak a kerítésen vagy telken kívülre, így nem lesz a rókáknak akkora indoka tovább menni a kertbe. Lehet egyre távolabb kihelyezni az ételt számukra, ha van rá lehetőség, így is egyre távolabb terelni őket a baromfiktól.

Meg lehet próbálkozni kutyák és macskák számára készített távoltartó készítményekkel is. Ezek zselé vagy sprayként kaphatóak, melyeket problémás területeken lehet kihelyezni. Ennek hátránya, hogy egy eső hamar elmossa a készítményeket, így gyakran kell használatukat megismételni. 

Kaphatóak még kifejezetten rókák távoltartására kifejlesztett ultrahangos riasztók is, interneten több webshop is forgalmazza ezeket, ahol tudtok pontos használatukról és hatásukról tájékozódni.

Gyakori, hogy ezek közül a tanácsok közül egyszerre többet is érdemes alkalmazni, ezért javasoljuk, ezek közül párhuzamosan többet is alkalmazzatok.